“Violent Sands”-colacul de salvare din oceanul de Coduri și Evanghelii pierdute ce ne-a inundat

Posted: September 21, 2011 in Uncategorized

De când cu un anume domn Brown și al său „Cod al lui Da Vinci”,piața mondială de carte-a fost inundată de romane care încearcă să desacralizeze natura lui Hristos,căsătorindu-L cu Magdalena sau negându-I moartea pe cruce. S-a ajuns chiar până într-acolo încât trădătorul Iuda(despre care toți creștinii știu că și-a luat zilele,neîndurând apăsarea păcatului) are propria versiune asupra evenimentelor.De fapt,lumea e atât de flămândă după controversă încât am auzit chiar și că Necuratului i s-a descoperit o asemenea „evanghelie”(cât de pervertit este sensul de „veste bună” al acestui cuvânt în acest context grotesc) bolnavă și fictivă. M-am întrebat dacă nu există cineva care să scrie o poveste care promite la fel de mult suspans ca și aceste romane atee,păstrând intact mesajul creștin.

Răspuns la această întrebare am primit citind „Violent Sands”,cartea lui Sean Young,un autor sud-african stabilit în Anglia,care mi-a trimis în schimbul unei recenzii un exemplar cu autograf din roman.

Cartea are în centru figura lui Baraba,zelotul eliberat în locul lui Iisus Hristos în Vinerea Mare. În caz că nu sunteți familiarizați cu zeloții,aceștia erau luptători aprigi pentru eliberarea Israelului de sub dominația romanilor.

Young,pentru care Baraba reprezintă dovada fizică a adevărului spiritual din sacrificiul lui Iisus,leagă destinul zelotului de unul din manuscrisele de la Marea Moartă,Sulul de Aramă,care este inventarul unei comori uriașe pe care zeloții voiau să o investească în ridicarea unei armate conduse de un Mesia războinic,ce urma să șteargă orice urmă de romani din Iudeea. Adăugați la asta un prefect roman lacom(Pilat),o poveste de dragoste excelent creionată,scene de acțiune intensă și nu în ultimul rând prezența lui Hristos,care deși este menționat scurt,e coloana vertebrală a acestui excelent roman de suspans,o alternativă creștină la toate cărțile controversate de care poate-ați auzit,poate nu. Mi-e foarte ușor să îmi imaginez o ecranizare reușită după acest thriller cu suflet.

Acestea fiind spuse,declar “Violent Sands” singura carte citită de mine care-şi merită eticheta de thriller religios,evocând cu realism şi patos viaţa fascinantă a zeloţilor. 5 stele binemeritate.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s