ELVIS AND THE MEMPHIS MAFIA: o biografie unică a omului Elvis Aaron Presley,prin ochii a 3 apropiați.

Posted: August 8, 2010 in Uncategorized

Legătura mea cu cel numit Regele Rock-and-Roll-ului a început undeva în jurul vârstei de 12 ani.Văzusem o reclamă la un set de CD-uri cu muzica lui Elvis,iar timbrul său unic m-a cucerit pe loc. Polemicile din școala generală,în care calitatea morală a omului și a muzicii sale erau puse sub semnul întrebării la orele de religie m-au făcut să vreau să-l cunosc. Astăzi ,îi știu piesele cele mai cunoscute pe de rost și m-aș angaja în orice discuție care-l are ca subiect. Întotdeauna am fost atras de artiștii mari,de deschizătorii de drumuri ,de vizionari,dar și de ceea ce se ascunde în spatele miturilor bine construite în jurul acestora.

Tocmai de-aceea m-a atras cartea Alannei Nash :  ”Elvis and the Memphis Mafia” (Elvis și Mafia din Memphis),o biografie orală masivă,de aproape 800 de pagini. Conceptul de biografie orală reprezintă o serie de interviuri cu subiectul sau cu persoane apropiate acestuia.În cazul acestei cărți ,vorbim de Billy Smith,vărul lui Elvis,Marty Lacker,șeful grupului  ”Mafia din Memphis” care se ocupa cu însoțirea și protecția Regelui, și Lamar Fike ,cel care l-a însoțit pe tânărul Elvis în armată,urmând apoi să se ocupe de transport în grupul Memphis Mafia.

Cartea acoperă fiecare aspect din viața lui Elvis Presley,de la copilăria extrem de săracă,la suferința enormă cauzată de moartea mamei,de la filmele ieftine,dar atât de scumpe,la relația cu controversatul Colonel Tom Parker,de la anii de glorie la căderea bruscă sub dependența de medicamente (ajunsese să ia medicamente de frica bolii,oricare boală ar fi fost aceasta),dependenţă care se va dovedi ,după cum bine ştim ,fatală.

Am auzit recent un comentariu(TOTAL neavenit) conform căruia este uşor să fii vedetă.Ei bine,cartea aceasta demonstrează clar contrariul.Este o poveste despre talent şi faimă ,despre glorie şi bogăţie,dar şi despre suferinţă ,dependenţă şi decădere.O tragedie americană ,care arată că lumânarea care arde de 2 ori mai tare se stinge de 2 ori mai repede. Este cartea care a  făcut ca respectul meu pentru Elvis să crească,realizând că nu i-a fost uşor deloc şi totuşi a dat 125% din el fanilor pe care i-a stimat întotdeauna chiar dacă el nu era nici pe departe 100% din punct de vedere fizic.Câţi din “artiştii” de azi mai pot face asta?

Mulţumesc ,Alanna Nash,Billy Smith,Lamar Fike ,şi cel mai important, MULŢUMESC,ELVIS AARON PRESLEY! Vocea ta m-a însoţit timp de ani de zile şi va continua s-o facă.Nu ai murit,ci te-ai dus acasă! 🙂 Odihneşte în pace!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s