“Hitler Here”-o perspectivă unică asupra ascensiunii și declinului Fuhrerului

Posted: May 8, 2010 in Uncategorized

Adolf Hitler este fără doar și poate cel mai detestat nume din istoria secolului 20,o personalitate grandomană,marcată de setea pentru putere de neostoit,despre care s-au scris mii de pagini.

Nicio carte ,însă nu l-a surprins pe Fuhrer așa cum a făcut-o „Hitler Here”,un roman biografic despre infamul lider nazist  al unui autor american pe nume George Thomas Clark,din care am avut marea onoare de-a primi un exemplar cu autograf direct de la autor,după ce i-am trimis un e-mail în care remarcam originalitatea scriiturii,în urma lecturării unui capitol online.

Tocmai această originalitate face romanul   ”Hitler Here”(un titlu potrivit în românește ar fi ”Acesta este Hitler)”  să fie unic între romanele despre al doilea război mondial.

Capitolele cărții sunt scrise ca niște scurte note la persoana I din partea personajelor cheie ale perioadei,inclusiv însuși Hitler,ceea ce oferă o perspectivă complet nouă asupra evenimentelor ce-au dus la izbucnirea celui mai sângeros conflict din istoria omenirii.Astfel,cititorul devine martor ocular la ascensiunea ,dominația și declinul  infamului Fuhrer,prin ochii lui însuși și ai celor care l-au cunoscut,de la Eva Braun la Mussolini,Stalin,soldații nemți și cei ruși,Neville Chamberlain,prim ministrul britanic și mulți ,mulți alții.Interesant este că domnul Clark a ales să dea în unele pasaje viață obiectelor (o carte arsă de naziști),pentru a accentua răutatea lui Hitler,pe care până și lucrurile neînsuflețite o simt.

Pasajele scrise din punctul de vedere al dictatorului sunt halucinante,reflectându-i din plin ura și setea necontrolată de putere absolută.Hitler nu ezită să se vadă ca pe o figură mesianică,găsind similitudini cu Hristos într-un discurs antisemit. E nevoie de foarte mult curaj pentru a scrie din punctul de vedere al unui dictator nebun,și acest lucru face romanul să fie original.Pot spune cu mâna pe inimă că datorită acestei cărți am înțeles pe deplin dimensiunile cruzimii nebune a Fuhrerului,pe care Mussolini il descrie în paginile cărții ca fiind  ”un bufon nebun,semi-isteric”.

Fraza de încheiere este sinistră ,la fel ca însuși protagonistul cărții,reamintind tuturor un adevăr dur : cel ce se vedea atotputernic nu era decât un om ,un om de nimic,în ciuda megalomaniei ce-l făcea să se creadă zeu. Singurul lucru inuman a fost cruzimea lui .Citez:  ” Au pus mâna pe un cadavru împuțit”

În  ”Hitler Here”,cititorii pot retrăi cu lux de amănunte(cartea este fructul a 20 de ani de documentare) o perioadă neagră din istoria omenirii,urmărindu-l pe Hitler ca artist ratat,ca “revoluționar” al politicii,ca dictator ahtiat după putere și ca exemplu de ruină umană. Romanul e un portret extrem de reușit al unei minți bolnave,perfect pentru generația de azi,atât de fascinată,ca și autorul acestor rânduri,de lucrurile șocante.

Bravo,domnule Clark! 5 stele din 5!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s