“Vlad:The Last Confession”-Un roman de neuitat

Posted: July 4, 2009 in Uncategorized

DRACULA.Cu toții cunoaștem mitul.Un scriitor occidental ,Bram Stoker pe numele său,originar din Irlanda,a scris în 1897,un roman care a atins instant celebritatea,despre un nobil transilvanean,Contele Dracula,o creatură a nopții ,băutoare de sânge care locuia într-un castel medieval.Pe lângă insațiabilul apetit pentru sânge,sinistrul personaj mai avea felurite însușiri supranaturale cum ar fi abilitatea de a se transforma în lup sau liliac.Personajul a rămas în istoria literaturii drept cel mai celebru protagonist al genului horror.Numeroase ecranizari i-au adus celebritatea în toată lumea.

Însă despre omul din spatele mitului,Vlad Țepeș,nu prea s-a vorbit peste hotare decât foarte rar,și chiar și atunci,în contextul mitului vampirului.Asta până de curând,căci ,dacă un occidental a creat monstrul,tot un occidental sparge misterul spunând povestea omului din spatele acestuia.

Acest scriitor,domnul C.C Humphreys,a scris un roman istoric bazat pe viața voievodului valah Vlad Țepeș,sursa de inspirație a mitului.Țepeș a fost o figură extrem de controversată,cunoscut fiind pentru metodele sale crude de execuție,dintre care favorita indiscutabilă rămâne trasul în țeapă,care i-a atras și porecla.

Romanul,al carui titlu este cel din titlul recenziei,tocmai a apărut în ediție necartonată în Canada,iar eu,cel care scrie această recenzie,am avut marea onoare de a-l primi direct de la autor,cu autograf și mențiunea că este onorat să împartă un erou român cu mine,după ce am intrat în legătură cu el.

Subiectul este simplu : La 5 ani după moartea lui Vlad,când Ordinul Dragonului era aproape o ruină,3 dintre oamenii care l-au cunoscut îndeaproape sunt chemați de Janos Horvathy,conte ungur  pentru a-i spune povestea.Alături de Horvathy,martori la ultima confesiune a lui Vlad Țepeș sunt:Domenico Grimani,cardinal și Legat Papal și tânărul spătar Petru Iordache.

Cei ce istorisesc viața și faptele lui Țepeș în fața distinșilor martori sunt Ion Tremblac,fostul lui comandant și cel ce l-a și trădat,Ilona Ferenc,soția lui și singura femeie pe care a iubit-o și care l-a iubit,și pustnicul Vasile,confesorul lui.

C.C.Humphreys ne poartă într-o călătorie prin istorie,o incursiune captivantă într-un trecut zbuciumat și în viața,mintea și sufletul unui personaj marcant al istoriei românilor,de la perioada de captivitate la turci ,la domnia clădită pe un jurământ de răzbunare pe cei care i-au făcut rău și pe păgânii care vor să-și impună credința peste cea a valahilor și pe care Țepeș îi cunoaște atât de profund ,după cum spune el însuși ,captiv fiind : “Dacă nu vă cunosc în profunzime,cum am să vă pot opri?” De fapt,chiar în timpul captivității învață despre sinistra pedeapsă care i-a atras supranumele de Țepeș,văzând-o aplicată pe un martir creștin valah,Samuil.

Scenele de violență nu lipsesc ,bineînțeles,din paginile cărții,Țepeș tăind capete,forțând boierii ce i-au ucis fratele să cineze chiar pe coșciugul acestuia,și bineînțeles trăgând în țeapă pe trădători și hoți,pe toți cei considerați dușmani,având probabil în minte sinistrul motto de la închisoarea Tokat,unde a fost captiv : “Torturăm pe alții pentru ca ei să nu ne poată tortura.

Romanul “Vlad :The Last Confession” este călduros recomandat celor care vor să-l vadă pe Țepeș prin ochii unui occidental sătul de mitul Dracula al lui Stoker.Nu e o poveste cu vampiri,însă nu e pentru cei slabi de înger.Pe scurt,un roman de neuitat. Mulțumesc,domnule Humphreys!

Comments
  1. Andrei LAZ :)) says:

    Foarte frumos facut acest comentariu la adresa cartii domnului Humphreys BVO ALEX ink o data ti-ai demonstrat valoarea si nu in ultimul rand toate laudele acestui autor care prin intermediul acestei carti a adus in ochii lumii si cealalta fata a lu “Dracula”.Frumos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s